Információk

Full view

Végre megérkezett a talán rendesen működő vállalati OneDrive

A Microsoft OneDrive vállalati kliense (groove.exe) soha nem működött igazán jól. Ha valakinek egy kicsit is több fájl volt a saját SharePoint Online tárhelyén (OneDrive), akkor időnként csak úgy elakadt a szinkronizálás és jobb esetben lehetett újra letölteni mindent, rosszabb esetben újra telepíteni. Még csak egy napja van kinn az új kliens, de elvileg ez már jó lesz. Azért fogalmazok feltételes módban, mert még nincs vele hosszútávú tapasztalatom, de a OneDrive csapat már azt mondja ez a tuti verzió. ( 17.3.6378.0329 )

Az új kliens a személyes OneDrive része immár (onedrive.exe), a OneDrive vállalati mappát innentől ez kliens fogja szinkronizálni. Egyelőre csak a saját OneDrive mappát, a többi SharePoint tárat továbbra is a régi (groove.exe) kliens szinkronizálja.

Az új klienst innen lehet letölteni:
http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=248256

A Jó hír, hogy szinkronizálásnál immár 10 Gb a maximum fájlméret és 30 millió fájlt szinkronizálhatunk. Részletek itt.

Használható Windows 8.1-el is
Választható mely könyvtárakat szinkronizálunk
Rendben működik Mac-en

A kliens bizonyos feltételek fennállása esetén, automatikusan átveszi a régi klienstől (groove.exe) az adatokat. Erről részleteket az alábbi linken lehet találni, az előfeltételek résznél:
Áttérés a jelenlegi OneDrive Vállalati verzió szinkronizálási ügyfélalkalmazásról

Tapasztalataim szerint, ez nem mindig sikerül. Ilyenkor hozzá kell adni a vállalati fiókot az ikon jobbgomb/settings ablakán:

Figyelem: Ilyenkor nem maradnak helyben a fájlok, hanem a régi mappa átnevezésre kerül és újra letöltődik minden! Fontos, hogy legyen elég hely a lemezen, vagy előbb nekünk kell kikapcsolni a szinronizálást a régi kliensben, elmenteni a fájlokat és utána hozzáadni a vállalati fiókot.

Tipp: A állományok továbbra is a SharePoint saját webhelyen tárolódnak, aminek a vállalati Office 365-on belül az egyszerűség kedvéért OneDrive a neve (jók ezek a marketingesek az MS-en belül). Viszont ennek megfelelően vannak korlátozások, pl. nem lehet % jel az állománynevekben. Van egy eszköz, amellyel ezeket az állományokat automatikusan meg lehet találni és javítani a nevüket. Az alábbi linken letölthető:

https://support.microsoft.com/hu-hu/kb/2933738#bookmark-fixitformealways

Update1: Az új kliens támogatja a Windows 8.1-et is eddig csak a Windows 8 volt támogatott)

Update2: A vállalati verzióban ez újdonság, ki lehet választani, hogy melyik könyvtárakat szinkronizálja:

Update 3: Mac-en is rendben működik, csak egy kicsit kell vele trükközni, az alábbi parancsokat érdemes kiadni.

sudo defaults write com.microsoft.OneDrive-mac DefaultToBusinessFRE -bool True

sudo defaults write com.microsoft.OneDrive-mac EnableAddAccounts -bool True

Teljes leírás

Add a comment